Hybride verwarming

 

Een hybride verwarmingssysteem bestaat uit een verwarmingsketel op gas of stookolie in combinatie met een warmtepomp. Met deze verwarmingsmethode speel je in op de fluctuerende prijzen op de energiemarkt, want je verwarmt altijd met de goedkoopste energiebron: gas (of stookolie) ofwel elektriciteit.

Een hybride-opstelling bestaat uit een verwarmingsketel op gas of stookolie en een lucht-waterwarmtepomp. De warmtepomp kan een splituitvoering zijn (een binnen- en een buitenunit) of een monobloc. Ze haalt warmte uit de buitenlucht die wordt afgegeven aan je vloerverwarming of radiatoren.


Altijd de laagste energiekost

 

Een hybride systeem doet een beroep op de energiebron met de laagste energiekost: elektriciteit of gas/stookolie. Hierbij houdt de installatie rekening met de energieprijs (u dient de eenheidsprijs voor gas/stookolie en voor elektriciteit in te geven die u betaalt) en de buitentemperatuur. Hoe kouder het wordt, hoe lager het rendement of hoe meer elektriciteit de warmtepomp zal verbruiken. Bij een bepaalde buitentemperatuur, zal het goedkoper zijn om te verwarmen met gas of stookolie. Op dat moment neemt je gas- of stookolieketel het automatisch over. Een hybride systeem is nog voordeliger met zonnepanelen, die gratis elektriciteit opwekken voor je warmtepomp (in het voor- en in het najaar).

 

 

 

 

 

 

Verwarming en/of sanitair warm water

 

Er zijn hybride installaties die enkel instaan voor je verwarming, maar er zijn ook systemen die zowel je woning als sanitair water opwarmen. Deze worden dan uitgerust met een warmwaterboiler. Extra voordeel: de CO2-uitstoot is veel lager dan bij een klassieke verwarmingsinstallatie. Dat is leuk voor de volgende generaties.

 

Voor wie?

 

Deze verwarmingsmethode is ideaal als je huis onvoldoende geïsoleerd is om enkel met een warmtepomp te kunnen verwarmen en je toch wil overschakelen op hernieuwbare energie. Verwarm je momenteel met een condensatieketel die nog in goede staat is, dan kan je hier een warmtepomp op aansluiten zodat u hybride kan verwarmen.